Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Måltidet i vuggestuen

Måltidet i vuggestuen

I Grøndalen arbejder det pædagogisk personale i vuggestuen med afsæt i følgende måltidsprincipper.

Formålet med at opstille en række måltidsprincipper, består i et ønske om at tydeliggøre måltidet som en væsentlig del af den pædagogiske praksis i Grøndalen, og således en særlig vigtig del af det fælles værdisæt i Grøndalen.

Måltidsprincipperne tager afsæt i følgende fokusområder: Selvhjulpenhed, Anerkendelse og Inkluderende fællesskaber.  

Den voksne arbejder med at styrke barnets selvværd og selvfølelse ud fra børneperspektivet; ”jeg kan selv, jeg vil selv”. Det sker ved at anerkende og støtte barnet i dets initiativer og oplevelser, både før, under og efter måltidet. Barnets initiativer og oplevelser omkring måltidet, er med støtte fra den voksne med til at styrke barnets selvstændighed, selvhjulpenhed og selvværd.

I Grøndalen har vi fokus på, at barnet har mulighed for at øve at vaske og tørre hænder, kravle op og ned ad stol/taburet/bænk, samt at den voksne inviterer og inddrager barnet i at hente madvogn, hente vand og dække bord.[1] 

Det er den voksnes rolle, at introducere, anerkende og guide barnet til at sanse, udforske og undersøge, madens forskellige dufte, smage, konsistenser og teksturer gennem måltider. I Grøndalen vælger børn selv hvad de vil spise. Barnet holder selv skeen/kanden, hvis barnet kan. Den voksne støtter og guider barnet ved måltidet ved at introducere vennerne ved bordet. Den voksne støtter barnet i selv at tage mad, samt at sende skåle, kander og øseskeer rundt til sidekammeraterne. Der ligger evt. en klud på bordet, så barnet selv kan tørre op, hvis barnet spilder.

 

Måltidet er et sprogligt læringsrum, både før, under og efter måltidet. Den voksne er sprogligt aktivt og understøttende, ved fx at italesætte hvad barnet tager på sin tallerken, ved at sætte navn på de enkelte madvarer, beskrive farver, forme, smage og konsistenser under måltidet. Den voksne italesætter måltidet gennem en positiv og anerkendende dialog. Den voksne er både støttende og/eller undrende på barnets italesættelser under måltidet, eller hvis barnet med mimik eller handling udtrykker fx utryghed, usikkerhed, begejstring eller sin tilfredshed omkring måltidet.

 

At udforske og eksperimentere er en væsentlig del af børns udvikling, også omkring måltidet, hvorfor vi i Grøndalen ikke problematiserer, at det lille barn under måltidet fx putter sit brød i sit vandglas, hælder vand over sin mad eller spiser med fingrene.  

Det fælles måltid slutter nødvendigvis ikke samtidig for alle børn. Børnene kan forlade bordet efterhånden, som de har spist færdig. Når børnene er færdige med at spise, sætter de tallerken, glas og bestik over på madvognen og vasker efterfølgende hænder på badeværelset. Børnene er med til at køre madvognen tilbage til køkkenet efter måltidet. 

 

[1] Motorisk udvikling: bliver øvet, når børnene helt fra 1,5 år lærer selv at kravle op i de høje stole og på bænken, når de henter bestik og lærer sig at hælde af kande. finmotorikken bliver øvet, efterhånden som de lærer at håndtere spiseredskaber.                                                                                                                                                                                               Måltider i vuggestuen” - Lise Ahlmann 2010